Wie is Engin Arık?

Wie is die uiterste arik
Wie is die uiterste arik

Engin Arık (14 Oktober 1948 - 30 November 2007) was 'n Turkse deeltjiefisikus en voormalige professor aan die departement fisika van die Boğaziçi-universiteit. Hy was bekend vir sy opinies dat die Thorium-myn 'n skoon en ekonomiese oplossing vir die energieprobleem kan wees.


Hy is op 14 Oktober 1948 in Istanboel gebore. Hy het in 1965 aan die Atatürk Girls High School gegradueer. Nadat hy in 1969 sy diploma in wiskunde en fisika aan die Universiteit van Istanboel ontvang het, het Arık begin werk as studentassistent by die teoretiese fisika-leerstoel van dieselfde universiteit.

Engin Arık ontvang in 1971 sy meestersgraad (MSc) aan die Universiteit van Pittsburgh op die gebied van eksperimentele hoë-energie-fisika (PhD) in 1976. Die hooftema van sy doktorale studie was die resonans wat waargeneem is deur die stuur van 'n hiperstraal op verskillende elemente. As 'n nadoktorale navorser van 1976-1979 neem hy deel aan eksperimente wat eksotiese deltaformasies ondersoek met pioonstraal wat waterstofdoelwit aan die Universiteit van Londen en Rutherford Laboratories gestuur is.

In 1979 keer hy na Turkye terug in die departement fisika by die Bogazici-universiteit. Hy word in 1981 'n medeprofessor met sy studies op die gebied van eksperimentele hoë-energie fisika. In 1983 verlaat hy die universiteit om twee jaar by Control Data Corporation te werk en keer daarna terug na Boğaziçi-universiteit en word in 1988 professor.

Tussen 1997 en 2000 het Arık as radionukliedbeampte gewerk by die Comprehensive Test Ban Agreement Organization, 'n agentskap van die Verenigde Nasies in Wene.

Na 1990 neem hy deel aan studies by CERN. Hy het Turkse wetenskaplikes gelei wat aan ATLAS- en CAST-eksperimente deelgeneem het. Arık het meer as honderd artikels op die gebied van eksperimentele hoë-energie fisika gepubliseer en honderde aanhalings ontvang. Arık, wat ook die uitvoerende hoof van die Turkish National Accelerator Project is, is op 30 November 2007 in die vliegtuigongeluk in Isparta oorlede. Hy is in die Edirnekapı Martyr's Cemetery begrawe.

Arık is met Metin Arık, 'n professor aan dieselfde departement saam met hom aan die Boğaziçi-universiteit, getroud en het twee kinders.

Geleë in die h-indeks gebaseer op die rangorde Webometrics-verslag wat in 2014 gepubliseer is, is dit steeds die eerste plek waarin wetenskaplikes in Turkye.

Thorium-studies

Slegs die eksperimentele hoë-energie-fisika, nie beperk tot sy werk op die gebied van Arik nie, het die toriummyn se energieprobleme gevind dat belangrike reserwes in Turkye skoon is en met 'n ekonomiese oplossing gediagnoseer is, en dat visie en werk daaraan behoort te wees. In hierdie opsig het Turkye se torium en die vermoë verkry om elektrisiteit te produseer wanneer triljoene vate voorgehou het, gelykstaande sou wees aan 'n energiebron aan olie. CERN-versnellerprojek en Turkye se lidmaatskap vanweë sy werk aan sy sluipmoord, is die vliegtuig uit die Mossad gehaal of eise kan deur 'n ander intelligensie-agentskap verminder word.Wees die eerste om te kommentaar lewer

kommentaar